21 September 2008

20 - 21 september 2008


Lisaks ilusale ilmale ootas meid ees järjekordne uus kassihakatis, kes arvas, et tema on siin talus kas peremees või vähemalt töödejuhataja ja tähtsa näoga igal pool ringi koperdas (ju on kohalike kasside seas sõna lahti, et Kopli talus saab korralikult pai...)

Sedakorda oli tegemist noore halli-valge kirju kiisuga, kes tänu oma pidevale kräunumisele sai kohe hüüdnimeks
"Maailmalõpp" (kõigepealt oli üle põllu kuulda kräunumist, siis jõudis viimaks kiisu ise kah kohale...)


 

Katri jätkas peenra läbikaevamist ning lillesibulate istutamist. Kui kõik viimaks valmis arvas Katri, et niipea ta enam ühtegi peenart teha ei kavatse ;-)
Ega me tegelikult täpselt ei teagi, mis seal tärkama hakkab sest lisaks ise ostetud lillesibulatele sai maha pandud ta terve suur hunnik samast vanast peenrakohast leitud sibulaid.  Eks kevadel ole näha.



 

Peenar valmis, hakkas Katri oksi põletama, maja taga umbrohtu niitma ning hiljem välikäimlat värvima.
Malle tegi samal ajal avastusretke meie maja taga asuvasse võsasse, kuhu isegi minu ja Katri jalg polnud veel jõudud. Niitmine ja okste tassimine tuli aga vahepeal pooleli jätta, kuna "Maailmalõpp" väsis suurest töödejuhatamisest ja kräunumisest ära ning otsustas keset niidetavat hooviosa lihtsalt magama keerata :-)

  




Kuna niita enam ei saanud, siirdus Malle "sisetöödele". Köögilaud, pink ja kapipealne said kenad uued katted ning köögis elanud ämblikud peavad nüüd otsima uued elukohad. Koos Allariga lõhuti eeskojast välja ka õlist läbi imbunud kummut ning ning visati minema kapis seisnud kola.

 

Et nädala alguses otsustas üks Eesti Energia nii nimetatud "elektrik" omavoliliselt meie majja sisse ronida (millest varem juba täpsemalt kirjutasin), võttis Allar käsile ukse luku. 
Lukk oli uksel ka eelnevalt olemas, kuid ei tahtnud hästi kinni minna. Mõõtude järgi sai ostetud uus lukk ning päris suur osa päevast läkski uue luku sobitamiseks ning paigaldamiseks. 

Lukk paigas, hakkas Allar ehitama ajutsist katuseredelit. Ostes maksaks katuseredel 1500 - 2500 EEK, meil aga lauda ning sahvri lammutamisest materjali omajagu ning milleks maksta kallist hinda, kui saab vanaisade kombel ise teha.

Mina lõpetasin samal ajal maja otsmiste akende teistkordse värvimise ning tagumiste akende puhastamise ja alustasin äsja uue luku saanud välisukse renoveerimist.

Aknaraamid puhastasin traatharjaga üleliigsest mustusest ja lahtisest värvist ning immutasin raamid puidukaitsevahendiga Vivaprotect. Seejärel puhastasin pööningult leitud aknanurgikud, toksisin nad vajadusel haamriga sirgeks ning kinnitasin akendele. Seejärel teipisin eelnevalt immutatud akende klaasiosa maalriteibiga ning värvisin raamid. 

    

Kuna välisuks oli saanud päris tugevasti niiskuskahjustusi (ilmselt on ust hoitud lahti ning katuseräästast on vesi jooksnud otse uksele) , võtsin ukse kuni raamini lahti. Plaan on kasutada korralikke sisemisi liiste välimiste rikutud liistude asendamiseks ning ukse siseküljele teha uus kate. Asendada tuleb ka ukse soojustuseks kasutatud klaasvill, mis paraku oli väga pude ning ära vajunud.

Liistude eemaldamisel selgus, et ülemisel piidal olid väga tugevad veekahjustused ning pehkinud osa ulatus läbi terve puidu. Kuna terve ülemise piida asendamine oleks liialt keeruline, otsustasin kahjustatud osa tugevdada ning "proteesida". Selleks eemaldasin pehkinud osa kuni tugeva puiduni, augukohad fikseerisin liistudega ning järgmisel korral täidan tekkinud õõnsused PVA ning saepuru seguga (nipp, mille mulle õpetas minu tööõpetuse õpetja Eduard Rajari).

Peale mõõtmist ja saagimist sai välimine liistuosa kenasti asnedatud ja korda tehtud, järgmisel korral jätkan ukse soojustuse ning sisemise küljega.

      

No comments:

Post a Comment