08 July 2013

Biokäimla

Kindlasti pean ühe suure asjana märkima seda, et nüüdsest ei pea ka Kopli Talus kuningas üle poole hoovi jalgsi minema :-)
Ehk siis lisaks hoovi teises otsas asuvale Puu Ceele, kuhu välisukse eest loetuna on täpselt 47 sammu, 


on meil majas sees nüüd ka Separett Villa 9000.


See on Rootsi päritolu komposteeriv ning separeeriv (ehk siis uriini eraldav) käimla, mis on mõeldud kasutamiseks siseruumides. Kasvõi Sinu praeguses korteris !

Kusjuures paljud "ökohotellid" kasutavad justnimelt antud toodet, et mitte raisata puhast joogivett otses mõttes "vetsust alla laskmiseks".

Antud poti tööpõhimõte on lihtne - pott on uriini eraldav, uriin voolab vastava vooliku kaudu kas siis majast välja imbväljakusse või kogumisanumasse, nagu meie valisime. Kogumisanuma puhul on ainsaks "miinuseks" see, et pead seda teatud aja tagant tühjendama. 

"Paksemad jäätmed" kogunevad aga vastavasse anumasse, kus on sees biolagunev kott. 10 koti hind on ca 12 EUR, samas on ühe anuma täissaamise aeg umbes 2 kuud. Seega maksad antud käimla kasutamise eest umbes 60 senti kuus !


Või kas ikka maksad ? 

Kui anum saab täis, paned sinna kaane peale ja tõstad selle kusagile kõrvale komposteeruma.
Anumaid on kaasas 3, komposteerumise keskmine tsükkel on 6 kuud ! Ehk siis - kui kolmas anum saab täis, on esminene juba valmis kompostina kasutamiseks !

20l biokomposti maksab poes ca 6 EUR !

Mõte kuivkäimlast toas sees kõlab enamustele kuivkäimlaga kokku puutunud inimestele ilmselt hirmutavana :-)


Usu mind - kuna Separett Villa 9000 on uriini eraldav, ei teki antud käimlas käärimisprodukte ning baktereid, mistõttu käimla on tõesti lõhnavaba !  Julgen seda oma kogemustest lähtuvalt kinnitada.

Meie talus asub Seprarett 9000 Villa sahvris ja isegi kohe peale kasutamist ei ole seal mingit ebameeldivat lõhna. 

Potil on jäätmeid eraldav kaas, mis avaneb automaatselt kui potile istud, kuid isegi avatud kaane puhul ei ole tunda mitte vähimatki  lõhna.



Pean tunnistama, et nii mõmegi tuntud Eesti kõrtsi või pubi veega "peldikud" haisevad kordades hullemini !












1 comment:

  1. Kuidas selle uriinimajutiga siis on? Mis mahuti sinna käib, kas see on potiga kaasas või eraldi ostetav? Seda peab ju siis päris tihti tühjendama? Ja kus see uriini mahuti on et see haisema ei hakka? Kõik müüjad räägivad paksust aga uriini osa on segane. Ja kui seda uriini mahuti tühjendada, siis kuhu?

    ReplyDelete